kenneln planerade valpar tidigare kullar champions avelshanar lšnkar
Hovawart - rasinformation

 

Hovawartvalp med humor & humör!

En underbar brukshund med humor och humör!
En hovawart är en livlig och intelligent hund. De är lättlärda men envisa, de gör inget utan att de anser sig ha någon vinning av det själva. De är trogna sin ”flock”, familj och de kräver en vänlig men fast hand för att uppfostras till den trevliga hund de har förutsättningen att bli.

Hovawarten kommer ursprungligen från Tyskland, det är en stor, välbyggd men smidig brukshund. Färgerna är enligt standard svart med tecken, blond eller svart ( se bilder >>).

De är ingen ren sällskapshund utan de behöver få arbeta med sina sinnen för att må riktigt bra. Bruksarbete som spår, sök, skydd, bevakning eller räddning klarar de alldeles utmärkt. De tycker dessutom att det är väldigt kul att arbeta. Även lydnad och andra typer av sysselsättning är bra.

Det man ska tänka på om man är intresserad av hovawart är att det är en hund med både humor och humör! Detta kan ibland vara jobbigt på olika sätt. På tävlingsbanan t ex tycker alltid publiken att det är underhållande om hoffen plockar fram sin sida av humor… föraren brukar dock inte uppskatta det lika mycket!

Deras humör finns där även om de inte alltid visar det tydligt, därför är det viktigt att de uppfostras vänligt men bestämt så att de lär sig vad som är rätt och fel i livet. Är du beredd att lägga ner tid och arbete… då har du en underbar brukshund och vän för livet!

information hämtat från Hovawartklubbens hemsida >> läs mer >>

Hovawarten är en robust och smidig brukshund från Tyskland. Den är en allroundhund, har en utmärkt
nos för spårarbete och är användbar inom alla bruksgrenar. Den har också visat sig vara en utmärkt
draghund.

Livlig hund
Hovawart är en livlig, glad och intelligent hund som älskar att jobba. Den är ivrig att lära sig saker och det är av stor vikt att ge den arbetsuppgifter så att den får jobba med alla sina sinnen. Det kan t ex vara vanlig lydnadsträning, spårning och sökträning.

Fast hand
Den är lyhörd men kräver ändå en vänlig men fast hand. Man bör i ett tidigt stadium göra klart vem det är som sätter reglerna i familjen. Är man konsekvent så når man utmärkta resultat med sin hovawart, vilket väl har bevisats genom åtskilliga bra placeringar på träningsavslutningar, lydnadsprov och bruksprov över hela landet.

I hemmet
Har man en hovawart i hemmet behöver man inget inbrottslarm. Det är ingen risk att varken du eller tjuven missar varningen. Hovawarten talar mer än gärna om för dig att någon är på ingående.

Andra hundar
En hovawart leker och umgås gärna med andra hundar. Den har ett klart och öppet kroppspråk och är i regel mycket bra på att tyda andras.

Pälsvården
Pälsvården är enkel. Borstar du igenom din hund en gång i veckan så håller du både pälsen och ditt hem i bättre kondition.

Älskar sin familj
En hovawart älskar sin familj – vad den än tar sig för. Den är lika ivrig och glad för att få följa med på en fisketur med båten, en husvagnsemester som på en lång och härlig skogspromenad. Bara den får
vara med sin familj. En hovawart blir snabbt en uppskattad medlem av familjen.

Jörgen Andersson • Röddevägen 161-15 • 275 63 Blentarp • 0709-64 88 42

Frågor? Maila oss gärna - eller skriv något i gästboken kanske?